Kontakta oss
Kontakta oss

Rörhantering med elektrisk precision

”Jag tycker verkligen om det här nya hydraulsystemet. Om jag vill flytta gafflarna en millimeter, så flyttas de exakt en millimeter.” OLA LOWE, FÖRARE, HELÉNS RÖR

Erbjudande:

Gaffeltruckar
Lösningen Materialhantering

Namn:

Heléns Rör, EMEA

 

Sammanlagd kapacitet

Heléns Rör lastar och lossar 80 000 ton stål per år

Plats:

Halmstad, Sverige

 

Kalmar maskinpark

Fem Kalmar elektriska gaffeltruckar

 

 

 

 

 

Vid hantering av 12 meter långa stålrör måste du ha perfekt precision.

Utmaningen

Heléns tillverkar alla typer av stålrör, långa, korta, tunga och lätta. Rörens längd varierar mellan en och tolv meter. Rören förpackas i buntar som kan väga upp till 6 ton vardera. De transporteras från tillverkningen till lagret och lastas på lastbilar för transport ut i världen. Heléns lastar och lossar över 8600 lastbilar per år. En stor del av deras tillverkning och lagerhållning måste hålla en viss fuktighetsnivå, för att stålet ska bibehålla ett perfekt skick. I dessa utrymmen vill Heléns undvika att använda dieseltruckar, av hänsyn till personalens arbetsmiljö. För att minimera utsläppen har Heléns använt Kalmar elektriska truckar sedan 1985.

Lösningen

Idag använder Heléns fem Kalmar elektriska gaffeltruckar. Under våren 2014 har Heléns testat Kalmars senaste eltruckar, ECG50-90. Man har använt ECG55-6 för transport och lastning/lossning av lastbilar. Den nya elektriska gaffeltrucken är utrustad med ergonomisk ECO-hytt.

”Mitt första intryck av gaffeltrucken var en fantastisk sikt och rymlig hytt. Vid hantering av långa rör är det viktigt att man kan se ordentligt åt alla håll”, säger Ola Lowe, gaffeltruckförare.

Den nya elektriska gaffeltrucken ger en energibesparing på upp till 75 % jämfört med motsvarande dieseltruck. Om man även ser till den reducerade servicekostnaden har du hittat en verkligt kostnadseffektiv lösning.

Resultatet

ECG50-90:s batteri räcker lätt till ett åttatimmarsskift. Den känsliga hydrauliken gör att föraren kan navigera långa rör med mycket hög precision. EGO-hytten erbjuder olika justeringsmöjligheter för anpassning av förarmiljön.

”Den justerbara manöverpanelen fungerar mycket bra och jag är förtjust i spakarnas nya design. Jag når alla fyra utan att flytta handen”, säger Ola Lowe. ”Användningen av eltruckar har definitivt förbättrat personalens arbetsmiljö. Nu behöver de inte oroa sig för avgaser och fabrikens ljudnivåer har också minskat.”

”Jag är mycket nöjd med den nya maskinen. Den har inneburit stora förbättringar i termer av sikt och körprecision, jämfört med tidigare modeller”, säger Ola Lowe.