Kontakta oss
Home icon Kalmar Sverige / Hållbarhet / Miljö / Klimat
Share: KALMAR.HE30.20

 

Vi har åtagit oss att minska våra växthusgasutsläpp i enlighet med 1,5-gradersscenariot – det mest ambitiösa målet i Parisavtalet.

Den tunga materialhanteringsbranschen, där Kalmar är verksam, har ett betydande koldioxidavtryck eftersom majoriteten av den utrustning som används fortfarande drivs med fossila bränslen. Vår största klimatpåverkan – och därmed vår största möjlighet till minskning – finns i vår värdekedja, då utsläppen därifrån står för över 99 procent av våra totala utsläpp.

Vi har åtagit oss att minska våra växthusgasutsläpp i enlighet med 1,5-gradersscenariot – det mest ambitiösa målet i Parisavtalet. Vårt kortsiktiga mål är att till 2030 minska utsläppen i scope 1 och 2 med minst 90 procent samt utsläppen i scope 3 med minst 40 procent, med 2023 som basår. Vårt långsiktiga mål är att uppnå nettonollutsläpp senast 2045. För att omsätta vår klimatambition i praktiken och driva utsläppsminskningar agerar vi i alla delar av värdekedjan – uppströms, i den egna verksamheten och nedströms.

 

Vår största potential för att minska utsläpp finns nedströms, då växthusgasutsläpp kopplade till användningen av sålda produkter utgör cirka 77 procent av våra totala utsläpp. Den näst största potentialen finns uppströms, inom kategorin inköpta varor och tjänster, som står för ungefär 19 procent av våra totala utsläpp. Eftersom Kalmars verksamhet huvudsakligen består av lätt montering är påverkan från vår egen verksamhet relativt liten – under en procent av våra totala växthusgasutsläpp.

Nedströms i värdekedjan är växthusgasutsläppen höga till följd av produkternas långa livslängd och användningen av dieselmotorer. Därför spelar en ökad försäljning av Eco-portföljen en avgörande roll i arbetet med att minska våra utsläpp nedströms. Eco-portföljen omfattar utrustning och tjänster som stärker kundernas hållbarhet, bland annat genom elektrifiering och lösningar som täcker hela livscykeln.

Uppströms i värdekedjan är tillverkningen av stålkonstruktioner för Kalmars utrustning den största källan till växthusgasutsläpp inom kategorin inköpta varor och tjänster. Därför strävar Kalmar efter att tidigt säkra tillgång till lågutsläppsstål på marknaden och att öka andelen av detta i den egna utrustningen.

Inom den egna verksamheten kommer merparten av Kalmars växthusgasutsläpp från bränsle som används av företagets serviceflotta samt från elanvändningen i dess anläggningar. Kalmar strävar efter att omvandla den egna verksamheten genom att fasa ut fossila energikällor och förbättra energieffektiviteten i sina anläggningar. För att nå koldioxidneutralitet planerar Kalmar att öka andelen fjärrtjänster samt ställa om till lågutsläpps- eller nollutsläppsfordon i serviceflottan och för tunga lyft i fabrikerna. Företaget planerar även att öka andelen fossilfri el i sin verksamhet.