Kontakta oss
Home icon Kalmar Sverige / Hållbarhet / Socialt / Mänskliga rättigheter
Share: KALMAR.HE31.83

 

Vår påverkan

Kalmars verksamhet påverkar människor i alla delar av värdekedjan: företagets anställda, leverantörernas anställda och förare av företagets utrustning, som vanligtvis är kunders anställda. Som det står i vår uppförandekod är vi förpliktigade att respektera de mänskliga rättigheterna för alla i vår verksamhet och värdekedja.

Kalmars nuvarande människorättsrisker relaterade till den egna personalstyrkan hanteras med policyer, processer och uppföljningsverktyg relaterade till säkerhet och mänskliga resurser. Företagets största risker för mänskliga rättigheter finns i leveranskedjan på grund av dess komplexitet och globala räckvidd. Vi har strikta krav på våra leverantörer och andra affärspartners i ämnen som hälsa och säkerhet och förbud mot tvångsarbete. Kalmars leverantörsgodkännandeprocess följer ett riskbaserat synsätt, där nya leverantörer ska uppfylla förhandskrav och klara en revision som Kalmar genomför. Samtidigt är det viktigt att förstå var företaget kan öka sina positiva effekter på mänskliga rättigheter.

 

Våra mål och framsteg

Kalmars arbete för mänskliga rättigheter initierades som en del av Cargotecs analys om mänskliga rättigheter, där det första steget var att genomföra en konsekvensanalys för mänskliga rättigheter för att identifiera negativa effekter på människor i värdekedjan. Utvärderingen slutfördes 2023, men på grund av separationen av Kalmar kommer konsekvensbedömningen för mänskliga rättigheter att behöva göras om för det framtida fristående företaget. Framöver är planen att genomföra omfattande mänskliga rättigheter analys i Kalmar som fokuserar på att identifiera, förebygga, mildra och åtgärda eventuella negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter som företaget kan ha.

  • Vårt mål för 2024 är att nå en slutförandegrad på 100 % för utbildning i mänskliga rättigheter, som en del av vår uppförandekod-utbildning.

 

"Den Norwegian Transparency Act"

Den norska öppenhetslagen trädde i kraft den 1 juli 2022. Enligt denna lag är företag skyldiga att:

  • Etablera och genomföra en analys process för mänskliga rättigheter i sin egen affärsverksamhet och värdekedja;

  • Offentliggöra information om deras analys process, inklusive vidtagna åtgärder och identifierade effekter.

  • Var lyhörd för förfrågningar om information från allmänheten om hur de hanterar faktiska eller potentiella människorättsfrågor inom sin organisation och leveranskedja.

För att lära dig mer om analys processen för våra norska dotterbolag, see the respective file.


Om du vill lämna in en officiell begäran om information i enlighet med kraven i öppenhetslagen, använd kontaktuppgifterna nedan.