Vår verksamhet påverkar människor i alla delar av vår värdekedja: företagets anställda, leverantörernas anställda samt operatörer av företagets utrustning, som vanligtvis är kundernas anställda. Som anges i vår Uppförandekod är vi engagerade i att respektera mänskliga rättigheter för alla i våra verksamheter och värdekedjor.
Vi är engagerade i att kontinuerligt förbättra vår process för skälig omsorg av mänskliga rättigheter genom att identifiera, hantera och åtgärda negativa effekter på människor. Mänskliga rättighetsrisker relaterade till vår egen arbetskraft hanteras med policys, processer och uppföljningsverktyg relaterade till säkerhet och personalfrågor. Däremot finns våra mest betydande risker för mänskliga rättigheter i vår leverantörskedja på grund av dess komplexitet och globala räckvidd.
Vi har strikta krav för våra leverantörer och andra affärspartner inom områden som hälsa och säkerhet samt förbud mot tvångsarbete. Vår leverantörsgodkännandeprocess följer en riskbaserad metod, där nya leverantörer måste uppfylla förkrav och genomgå en revision som genomförs av Kalmar. Samtidigt är det viktigt att förstå var vi kan stärka våra positiva effekter på mänskliga rättigheter.
Under 2024 inledde Kalmar sitt arbete med skälig omsorg av mänskliga rättigheter som ett fristående företag genom att genomföra sin första bedömning av mänskliga rättigheters påverkan. Bedömningen, som omfattade Kalmars värdekedja och följde ramverket för FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP:s), identifierade påverkan som orsakats av företaget; påverkan som företaget bidrar till; och påverkan som är direkt kopplad till dess verksamhet, produkter eller tjänster genom affärsrelationer. Vid genomförandet av bedömningen beaktade Kalmar olika datainsamlingar, inklusive:
Intervjuer med egna anställda, leverantörens anställda, tredje parts anställda och kundernas anställda
Bedömningen genomfördes i samarbete med viktiga interna funktioner såsom inköp, personal, etik och regelefterlevnad, försäljning och återförsäljarhantering. De identifierade påverkan visar var Kalmar behöver fokusera sina insatser inom arbetet med skälig omsorg av mänskliga rättigheter.
Den norska transparenslagen trädde i kraft den 1 juli 2022. Enligt denna lag är företag skyldiga att:
Etablera och genomföra en process för skälig omsorg av mänskliga rättigheter i sina egna affärsverksamheter och värdekedja;
Offentligt redovisa information om sin due diligence-process, inklusive vidtagna åtgärder och identifierade effekter.
Vara lyhörda för förfrågningar från allmänheten angående hur de hanterar faktiska eller potentiella människorättsfrågor inom sin organisation och leverantörskedja.
För att lära dig mer om den ansvarstagande granskningen av våra norska dotterbolag se aktuell fil
Om du vill skicka in en formell begäran om information i enlighet med kraven i transparenslagen, vänligen använd kontaktuppgifterna nedan.
Kalmar Norway AS: transparency.norge@kalmarglobal.com