Kontakta oss
Kontakta oss

"Jag kunde vara med hela vägen från start till leverans"

Per-Erik JohanssonPer-Erik Johansson

Projektledare Mobile Equipment, Lidhult i Sverige

När jag var ung drömde jag om att designa och konstruera en bil som alla skulle vilja ha. I dag är det väl inte exakt det jag gör, men jag har fått ta fram en unik terränggående containerhanterare för ett av världens största företag. Jag började på Kalmar som sommarpraktikant 1979 och heltidsanställdes som konstruktör 1983. Mellan 1987 och 1990 var jag tjänsteledig och studerade till en Masterexamen innan jag 1991 gick tillbaka till Kalmar.

Under alla dessa år har jag haft många olika roller inom FoU och produktutveckling. Men en väldigt viktig arbetserfarenhet var utvecklingen av den terränggående containerhanteraren. Vi fick en förfrågan från den amerikanska armén 1998. De vill att vi skull ta fram ett nytt maskinkoncept som kunde förbättra deras materialhantering i fält. Avtalet med det amerikanska försvarsdepartementet trädde i kraft 1998 och var det största avtal som någonsin gjorts inom materialhantering. Vi utvecklade konceptet med nya teknologier och innovativa grepp, och lyckades överträffa kundens förväntningar. De första maskinerna levererades från Lidhult år 2000. För mig var det här ett fantastiskt projekt både yrkesmässigt och som en personlig upplevelse. Jag var med från start till leverans, från blankt papper hela vägen till att de första maskinerna levererades. Jag fick till och med tillbringa 2 år i Texas, USA.

Det bästa med att arbeta för Kalmar är att jag får lära mig nya saker varje dag, och ska sanningen fram har jag aldrig haft någon annan arbetsgivare.  Hållbarhet är en mycket viktig fråga för Kalmar, både när det gäller produkter och anställda. Vi förväntar oss mycket av våra anställda men arbetsmiljön är väldigt stödjande.  När jag började som ung tekniker, full av förväntningar, ville jag lära och ha kul på jobbet - nu drygt 30 år senare kan jag intyga att Kalmar har uppfyllt just det, och jag är säker på att det kommer att fortsätta.

När jag var ung ville jag konstruera bilar som alla skulle vilja ha. Här på Kalmar har jag konstruerat en terränggående containerhanterare som köptes av den amerikanska armén - jag kan inte klaga.

  Tillbaka till medarbetares berättelser