Kontakta oss
Kontakta oss

Kalmars kranhöjning tar Malaysias Northport till högre höjder

Om man kan lägga på ytterligare tio års containerförflyttningar är det en fantastisk bonus, jämfört med att behöva investera i en helt ny kran. Eelco de Lange, chef för Services Projects, Kalmar kranuppgraderingar

Erbjudande:

Service
Lösningen Containerterminaler

Malaysias hamnoperatör Northport väljer att låta Kalmar renovera åtta kajkranar, med syftet att öka deras höjd och livslängd. Två av kranarna höjdes med hjälp av ett nytt, helt unikt domkraftsystem som har utvecklats av Kalmar.

Kalmars kranhöjning tar Northport i Malaysia till högre höjder

Hamnoperatören Northport i Malaysia ville höja hamnkranarna och modernisera installationerna, och valde då att låta Kalmar modernisera åtta hamnkranar, varav två höjdes med ett helt nytt domkraftsystem som utvecklats av Kalmar.

Utmaningen

I dagens värld måste företagen vara beredda på snabba förändringar. De nya lastfartygen blir allt större och därför måste hamnkranarna också bli större, för att kunna hantera de allt större fartygen. Utbyggnaden av Panama-kanalen, som ska öka kanalens kapacitet med 7000 containrar, påverkar i hög grad omvärldens transportrutter.

I det här läget tog Malaysias hamnoperatör Northport kontakt med Kalmar och bad dem ta fram en ny lösning för att öka hamnkranarnas storlek och livslängd; ingen befintlig domkraftsutrustning klarade att höja hamnkranarna.

Lösningen

Ett nytt domkraftsystem utvecklades med gemensamma insatser i Rotterdam och Kuala Lumpur. Det nya systemet fungerar för alla typer av kranar och kan lyfta upp till 2400 ton, tillräckligt för att hantera marknadens största hamnkranar.

Lösningen sparar tid och därmed även pengar. Tidigare tog det mellan fyra och sex veckor att höja en kran, nu säger Colin Swee, vd, Kalmar (Malaysia) att ”Med vårt domkraftsystem genomförde vi både markförberedelser och höjning på bara två veckor”. Lösningen användes första gången i december 2011.

Northport-projektet innebar en helrenovering av åtta hamnkranar, som även fick nya växelströmssystem och därmed även sänkta servicekostnader.

Resultatet

Kunderna är väldigt intresserade av att öka kranarnas livslängd, säger Eelco de Lange, direktör, Crane Upgrades. ”Att kunna lägga till tio års containerförflyttningar är en fantastisk bonus, jämfört med att behöva investera i en helt ny kran.” Malaysias hamnoperatör har ett långt samarbete med Kalmar. Förutom det här projektet, som stod klart i slutet av 2012, beställde Northport även fyra grensletruckar med fem års serviceavtal.