This website makes use of cookies to enhance browsing experience and provide additional functionality. Läs mer
Kontakta oss
Kontakta oss

Världens mest avancerade RTG-kranautomation tar effektiviteten till en ny nivå, i Norges största godshamn.

”Tack vare de här innovativa funktionerna är våra RTG-förare bland de mest effektiva i världen.” Svein Olav Lunde, chef för tekniska avdelningen vid Oslo hamn

Över 125 000 containrar lossas varje år i Oslo hamn, Norge. Detta plus en årlig genomströmning på en miljon ton torrlast, inklusive spannmål, sand, cement och salt, innebär stora volymer, som snart kommer att bli ännu större, då Sjursøya Container Terminal i södra hamnen planerar att öka sin containergenomströmning från 210 000 till 450 000 TEU per år.

Skapa RTG-historia

Utmaningen

Eftersom Oslo hamn ligger i ett tätbefolkat område var miljöhänsyn en viktig fråga i utvärderingsprocessen. Dessutom är expansion i en så tätbefolkad stadsdel en till synes omöjlig utmaning: Hur ska hamnen fördubbla sin kapacitet till 2030 utan att öka bullret, föroreningarna och energiförbrukningen?

Lösningen

I ett nyckelfärdigt projekt levererar Kalmar åtta revolutionerande, helt elektriska gummihjulsburna
portalkranar (RTG) på 50 ton, vilket gör Oslo hamn till den första i världen med den här sofistikerade kombinationen av automatisk positioneringsteknik och processautomation. Man beställde sina första RTG från Kalmar 2002 och var först med att införa kabelmatade RTG.

”Oslo hamn är stolta över att vara den första terminalen med den här revolutionerande RTG-tekniken, som gör verksamheten både hållbarare, säkrare och tystare. Tack vare de innovativa funktioner som Kalmar levererar, kommer våra RTG-förare att vara bland världens mest effektiva”, säger Svein Olav Lunde, chef för tekniska avdelningen i Oslo hamn.

Resultatet

”Halvautomation ökar vår flexibilitet inför framtiden och ger oss möjlighet att ta automationen till nästa nivå. Vi är även mycket stolta över att vara världens mest utrymmeseffektiva terminal”, säger Lunde.

Att välja Kalmar Zero Emission RTG framför diesel-elektriska RTG, reducerar CO2-utsläppen med över en miljon kilo (>1 000 000 kg) per år för en maskinpark på åtta RTG.