Kontakta oss
Kontakta oss

Kalmar i samarbete med SSAB för att utveckla en bränslecells truck

Kalmar, del av Cargotec, meddelar att man kommer att inleda ett samarbete med SSAB i Oxelösund för att utveckla en vätgasdriven truck i medium sortimentet. Målet är att hitta en mer hållbar lösning för SSAB och hjälpa dem att minska koldioxidutsläppen.

Trucken som ska utvecklas finns med lyftkapacitet på 9-18 ton och de kommer att använda vätgas som bränsle. Eftersom avgaserna bara blir vatten, kommer maskinen att ge en mer miljövänlig lösning för deras materialhantering.


Projektet kommer att pågå i cirka två år och det kommer att omfatta utveckling, demonstration och testning av trucken. Utrustningen kommer att produceras av Kalmar och trucken ska användas vid SSAB’s produktionsanläggning i Oxelösund.


Thomas Malmborg, Vice President, Kalmar, säger: "Kalmar’s strategi är att bli en ledande leverantör av hållbara lösningar för tung materialhantering och detta initiativ visar vårt mål är att samarbeta med de ledande aktörerna."


Jacob Sandberg, Vice President Produktion & Produktutveckling på SSAB, säger: "Detta är ett mycket bra projekt för SSAB i Oxelösund, nu kan vi verkligen undersöka möjligheterna att minska vårt beroende av fossila bränslen. Förutom att helt byta bränsle, får vi också en bättre maskin.”